Великобритания

Във Великобритания има над 140 университета и колежа, които предлагат огромно разнообразие от специалности и професионални квалификации.

Великобритания

Във Великобритания има над 140 университета и колежа, които предлагат огромно разнообразие от специалности и професионални квалификации. Университетите привличат студенти благодарение на иноваторски образователен подход, високи академични стандарти и отлични условия за студентски живот.

Всичко това прави Обединеното кралство предпочитана дестинация за чуждестранни студенти от цял свят и допринася за запазването му в челните редици на световните проучвания и класации наред с университети от САЩ, Сингапур, Япония, Китай, Канада, Австралия, Германия, Швейцария и др., Завършилите в Обединеното кралство са сред най-предпочитаните специалисти в световен мащаб, като най-изявените им университети запазват позициите си за топ 15-20 в класациите за професионална заетост.

Кандидатстване

Кандидат-студентите в UK имат право да изберат до максимум 5 специалности чрез централизираната система UCAS още в началото на 12 клас.

Кандидатстването стартира през септември, като крайния срок за повечето специалности и универсиети е през януари. През октомври са сроковете за кандидатите за медицински специалности и за тези насочили се към Oxford, Cambridge и музикалните консерватории.

Задължителни документи

Задължителните документи за кандидатстване за бакалавърска степен включват:

Класиранията се извършват на база успех до 11 клас и прогнозни резултати във финалната диплома (или финална диплома). За най-конкурентните специалности и университети се провеждат изпити, интервюта или прослушвания. Кандидатите за магистърска степен или MBA следва да добавят към основните документи CV и 2 препоръки, а за някои направления и GMAT или GRE. EU студентите имат облекчена процедура за получаване на студентска виза, която отнема от 2 до 4 седмици.

Такси за обучение и финансиране

След Брекзит настъпиха съществени промени в размера на учебните такси и условията за студентското финансиране във Великобритания.

Таксите за EU граждани се определят индивидуално от всеки университет, като могат да варират от 9250 GBP до над 30 000 GBP за академична година. Считано от 2021г. студентско кредитиране за EU граждани се отпуска само за кандидати с pre-settled или settled статут. Някои от университетите са разработили програми за отпускане на стипендии за EU кандидати.

Въпреки по-високите такси на фона на другите европейски държави, UK продължава да привлича абмициозни студенти за едни от най конкурентните университети и за редки специалности в области като актьорство, музика или дизайн.
Актуална информация относно учебни такси и стипендии за различни специалности и университети може да получите от консултантите на
EUTOPIA.

Студентски живот и разходи

Студентите във Великобритания могат да разчитат на гарантирано настаняване в камуса на университета, което осигурява спокойствие и студентска среда за по-лесното адаптиране на първокурсниците. Издръжката на месец във Великобритания може да варира в диапзона £800 – £1100, като за Лондон сумата може да надвиши £1200. Запазени са привилегиите за EU студенти относно правото да работят до 20 часа на седмица.

Eutopia съдейства при кандидатстване за всички университети в UK.

Наши консултанти са работили с кандидати за успешения им прием в едни от най-елитните университети като:

С какво може да ти помогне Eutopia:

Курсове по английски език

В Eutopia ще получите актуална и обективна информация за спецификите за всеки един сертификатен изпит и ще изготвим най-подходящия график в зависимост от индивидуалните цели и профил на курсиста.

IELTS

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
Английски език

CAE

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
английски език

CPE

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
Английски език

Запази безплатна консултация!

Консултирайте се за специфичен въпрос или тема, от която се интересувате. Нашият екип ще се свърже с вас.