Италия

Не е изненадващо, че много чуждестранни студенти се чувстват като у дома си в Италия.

Италия

в Италия  се намира  най-старият университет в Европа- Университетът в Болоня, който отваря врати през 1088 г. Болонският процес е иницииран в града и е установил набор от стандарти за високи постижения във висшето образование в цялото Европейско пространство. Италия привлича европейски студенти заради по-топлия си климат, положителното отношение към чужденците, но и със своите традиции и култура. В Италия всяка година нарастват опциите за обучение на аглийски език – от икономически и инженерни направления,през компютърни и природни науки, архитектура, дизайн, дори медицина и психология.

Кандидатстване

Специфичното за кандидатстването в държавните университети в Италия са приемните изпити за различните специалности ( SAT, IMAT,TOLC-I, TOLC-E, TILD, TIL- I, TOLD, ARCHED). Регистрациите стартират от януари и продължават до април-юли в зависимост от конкретния университет и специалност. Обучаващите се на италиански език следва да сертифицират ниво B2. Английски програми има в области като: архитектура, технически направления, медицина, икономика, хуманитарни направления и др.

Признатите сертификати са:

За английските програми признатите сертификати са IELTS, CAE, TOEFL.

Такси за обучение и финансиране

Таксите в държавните университети в Италия варират от 800 до 4000
Euro на година. За частни университети могат да достигнат и над 13 000Еuro. Някои университети предоставят опция за кандидатстване за стипендия на база доходите на семейството.

Студентски живот и разходи

За издръжката на студент в Италия са необходими между €800 и €1200 на месец, като конкретната сума зависи от населеното място и начина на живот. Най-висока е издръжката в столицата Рим и най-големите градове. В повечето случаи италианските университети не разполагат със собствени общежития и студентите разчитат на частни квартири.

С какво може да ти помогне Eutopia:

Запази безплатна консултация!

Консултирайте се за специфичен въпрос или тема, от която се интересувате. Нашият екип ще се свърже с вас.