Белгия и Франция

Разнообразие от предлагани програми, културно богатство, динамиката на научните изследвания и иновациите. Без съмнение френскоговоряща Белгия е търсена дестинация за обучение в Европа. Тук се намират университети, които са известни с високите постижения на своите изследователски програми и са спечелили забележителна репутация както в страна, така и извън нея. Доказателство за това са многобройните носители на Нобелова награда, които са излезли от белгийските институции.

Белгия

В Белгия има 6 франкофoнски университета и над 15 университетски колежа.

Към 2023г в Белгия има над 400 бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат на английски език. Във френската част се предлагат предимно магистърски програми на английски, докато във във фламандската част са университетите, които предлагат бакалавърски програми на английски език в различни области.

Франция

Във Франция кандидатстването е през централизираната им платформа Parcoursup до средата на март. Изискват се актуална академична справка, сертификат DELF/DALF, мотивационно писмо, за някои от програмите може да се изисква интервю/изпит.

Кандидатстване в Белгия

За програмите на  френските език кандидатстването задължително включва диплома за завършено средно образование, академична справка до 12 клас и документ за еквивалентност на квалификацията. Крайният срок за кандидатстване е 15 юли, а класиранията се обявяват юли – септември.

Във фламандската част кандидатстването за английските програми е до 1 юни още преди да е получена дипломата за средно образование, като за някои специалности може да се изискват допълнителни изпити освен академичните резултати и сертификат по английски език (IELTS, CAE). Най-известният университет в Белгия, който предлага английски програми е KU Leuven. Типични програми на английски език са бизнес направления, инженерни, хуманитарни науки, IT и гейм дизайн.

Кандидатстване във Франция

Кандидатстването е през централизираната им платформа Parcoursup до средата на март. Изискват се актуална академична справка, сертификат DELF/DALF, мотивационно писмо, за някои от
програмите може да се изска интервю/изпит.

Такси за обучение и финансиране

В Белгия френските университети имат държавни такси от 835 Euro на година, а за английските програми таксите са около 1000 Euro на година. Във Франция административните такси са около 400 Euro, но държавата предлага допълнителни социални помощи за настаняване и социална стипендия на студентите от EU. Всички студенти имат право да работят по 20 часа седмично в учебно време.

Студентски живот и разходи

Във франкофонската част на Белгия университетите предлагат съдействие за настаняване ако кандидата е направил ранно кандидатстване. Стойностите варират от 350 до 500 Euro за самостоятелна стая. Издръжката на студент във Франция може да бъде много различна – в зависимост от града от 800 до над 1300 Euro за Париж. В повечето случаи за настаняване в общежитие се чака от 1 до 3 семестъра. Във Валония, където  обучението е на френски език, таксите за настаняване варират от 400 до 700 евро в зависимост от типа настаняване.

С какво може да ти помогне Eutopia:

Запази безплатна консултация!

Консултирайте се за специфичен въпрос или тема, от която се интересувате. Нашият екип ще се свърже с вас.