Германия и Австрия

„Германия – страна на идеите“ е и също синоним на образование от световна класа.

Германия и Австрия

„Германия – страна на идеите“ е и също синоним на образование от световна класа. В нея се намират едни от най-добрите университети в света. Дипломата, издадена от немски университет, е добре призната в световен мащаб. В Германия има повече от 380 университета: от такива предлагащи на студентите класическия набор от дисциплини до съвременни и иновативни мултидисциплинарни учебни програми. В Германия всяка година се откриват нови бакалавърски и магистърски програми в държавните университети изцяло на английски език, които имат символични административни такси за обучение. В Австрия програмите на английски език са предимно в икономически, технически или природни науки. EUTOPIA съдейства при кандидатстване за всички университети в страната.

Кандидатстване

Основното условие за кандидатстване и прием в немско висше учебно заведение, е наличието на диплома за средно образование и сертификат за владеене на езика. Голяма част от специалностите в Германия с т.н. NC прием са със срок за кандидатстване 15.07 за зимния семестър и 15.01 за летен семестър. Водещо при приема е общия успех от дипломата за средно образование. Задължително условие е да се представи сертификат за владеене на език – немски( DSD II, TestDaf, Goethe Zertifikat) и/или английски ( IELTS, CAE).

Приемни изпити или представяне на порфолио предимно се изискват за специалности в областта на изкуствата, дизайна, архитектурата. Балообразуването в университетите по приложни науки включва резултата от издържан изпит или процедура по правоспособност (75%) и оценка от дипломата (25%). Често, условие за записване в университет по приложни науки или за някои инженерни направления е наличието на стаж в определената сфера (от 4 до 12 седмици).  Специалностите, които са с т.н. свободен прием имат по-дълъг срок за кандидатстване, най-често това е 30.09, а в Австрия до началото на септември.
В Германия и Австрия има възможност да се кандидатства за подготвителна година, в рамките на която кандидати, които нямат нужното ниво на езика да надградят знанията си до сертификат и да продължат обучението си на немски език. В Австрия специалности като: Право, Политика, Природни науки, Информатика, Медицина, Фармация, Психология, Комуникации, Икономика, Архитектура в Австрия имат приемен изпит, който се полага на място и изисква регистрация в периода ( март – май/юли).

Такси за обучение и финансиране

Таксата за обучение в Германия варира от 100 до 380 Euro на семестър, а в Австрия от 22 до 380 Euro. Всички студенти имат право да работят в учебно време до 20 часа седмично, а държавата също отпусна и допълнително финансиране за издръжа ако семействата имат ограничени приходи до 10 000 Euro за целия период на обучение, част от
които са под формата на студентски кредит.

Студентски живот и разходи

Издръжката на студент в Германия и Австрия е най-ниската възможна измежду страните в Западна Европа. Студентските стаи варират в диапазона 200-500 Euro на месец. В столиците Берлин и Виена, както и в Мюнхен издръжката на студент е най-голяма. Общежитията варират от 300 до 600 Euro, а квартирите могат да достигнат и 800 Euro.

Наши консултанти са работили с кандидати за успешния им прием в следните университети:

С какво може да ти помогне Eutopia:

Курсове по английски език

В Eutopia ще получите актуална и обективна информация за спецификите за всеки един сертификатен изпит и ще изготвим най-подходящия график в зависимост от индивидуалните цели и профил на курсиста.

IELTS

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
Английски език

CAE

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
английски език

CPE

Подготовка и сертификати за английски език.

Виж Повече
Английски език

Запази безплатна консултация!

Консултирайте се за специфичен въпрос или тема, от която се интересувате. Нашият екип ще се свърже с вас.