7-те фактора, които повлияват на решението дали да учиш в чужбина

Обмисляш дали да се обучавате в чужбина или може би дори копнееш, но все пак имаш някои резерви, който ти пречат да бъдеш решителен в това начинание. Едно такова начинание изисква силна мотивация и най-вече желание да преодолееш своите лични бариери и страхове.

Идеята за учене в чужбина

При обмислянето на една такава идея може да възникне психологическа битка между желанието да учиш в чужбина и тревогата за промяна на целия ти свят. Изникват множество причини ЗА и ПРОТИВ – време е да вземеш решение.

Списъкът по-долу развенчава митовете, които задържат толкова много млади хора да вземат това решение:

1. Достъпно ли е обучението в чужбина?

Мнозина предполагат, че е извън възможностите на бюджета на семейството, преди дори да се запознаят с разходите в различните държави. Истината е, че обучението в чужбина е изненадващо достъпно и в много случаи дори съпоставимо с това да се обучаваш в София, а още повече ако си приет платена поръчка или плащаш такси към частен университет.

Има държави в Европа, които дори нямат семестриални такси за обучение или предлагат безвъзмездна помощ на студентите на база доходите на семейството им. Има не малко студенти, които паралелно с обучението си, с почасов студентски труд през учебно време или на пълен работен ден през летните месеци, работят и успяват до голяма степен да покрият или подпомогнат месечните си разходи през учебната година.

2. Ще ми липсва семейството и приятелите

Със сигурност ще е така, но ще имаш уникалната възможност да изградиш нови приятелства с хора от цял свят, а на твоите стари приятели също им предстои да вземат решение къде да учат. Връзките, формирани по програми за обучение в чужбина, често са едни от най-силните за цял живот. Скоро твоята носталгия ще бъде заменена от екскурзии до вълнуващи места, срещи с хора от различни националности и запознаване с нови култури.

Не забравяй, че има много начини да поддържаш връзка със семейството и приятелите си у дома, особено в 21 век , а защо не и да създадеш блог, в който можеш непрекъснато да споделяш своя опит и новостите около теб. Изграждането на самостоятелност в този период от живота ти ще е най-ценния урок и ще ти помогне да изградиш своята увереност и стремеж да се развиваш в живота въпреки предизвикателствата.

3. Не съм сигурен дали ще се справя с обучението на чужд език

Това е съвсем нормално чувство, езиковата бариера за тези които изпитват такава се преодолява в рамките на първите няколко месеца. Не забрявай, че най-добрият начин да научиш друг език е да се потопиш в него. Често са достатъчни само 3-4 месеца, в които студентите успяват да пренастроят изцяло съзнанието си. Не случайно, за да получиш прием в университет се изисква предварително да демонстрираш ниво достатъчно, за да се справиш с обучение на дадения език. Всичко останало е въпрос на вътрешна нагласа.

4. Процесът на кандидатстване е твърде сложен

Добре е процесът по кандидатстване и предварителна подготовка да се раздели на отделни етапи и да планираш всичко във времето така, че да се избегнат струпвания в кратък период от време на прекалено много задачи (сертификатни подготовки и изпити, извънкласни активности, подготовки за приемни изпити, портфолиа, подготовки за матури и др.).

Това ще ти позволи да се съсредоточите повече върху всяка отделна част и тя няма да изглежда толкова трудна. Също така, не забравяй да се възползвате от всички хора, които могат да ти помогнат. Твоите учители или специализирани консултанти, чиято работа е да те улеснят и да планират с теб всеки един етап.

5. Не знам как да избера програма и университет

Всеки университет се старае да представи своите програми по най-добрия и впечатляващ начин пред кандидат-студентите на своя сайт. Това наистина може да те привлече към някоя институция, но не винаги информацията е достатъчна, за да се ориентираш в потенциала или възможностите, които ти предоставя тя. Важно е да направиш проучване и да се опиташ да разбереш повече информация от независим източник. В крайна сметка трябва да решиш въз основа на това, което искаш да научиш от програмата.

6. Страхувам се да пътувам

Това може да бъде най-трудното за преодоляване от всичко представено дотук. Всичко е ново за теб и може да се почувстваш не на място за известно време. Но другата истина е, че това е безценно по отношение на саморазвитието ти и има много статистически данни, които доказват, че следването в чужбина може да ти даде увереност за предприемане на много съществени и решителни стъпки в твоя живот.

След като човек е преодолял в живота си трудност или свои страхове, той става по-уверен в своите способност. Ще ти помогне да бъдеш отворен към нови възможности в последствие, да започнеш работа на ново място или държава, да се справиш и с други по-големи препятствия.

7. Изграждане на глобално мислене и ключови умения

Международното образование определено си струва времето и усилията, това е не само експедиция за самооткриване, но и инвестиция в твоята автобиография. Уменията, усвоени по време на обучение в чужбина, могат да се пренесат на работното място и да направят автобиографията ти блестяща сред стотици. Най-същественото е, че ще ти помогне да свикнеш лесно да се адаптираш на ново място, да изградиш глобално мислене и като цяло да се превърнеш във възрастен.